Home / Power BI / Assign Power BI Pro license to External (Guest) user

Assign Power BI Pro license to External (Guest) user

Power BI Pro licentie kopen en koppelen aan een gebruiker.
Korte handleiding hoe je een power bi pro licentie kunt kopen en koppelen aan een externe gebruiker.

Stap 1:
Deel het powerbi rapport alvast met de externe gebruiker. Nu wordt het account ook bekend in de azure directory. De link zou ik nog niet versturen, het gaat alleen om toegang.

Stap 2: Koop een nieuwe licentie
Voordat je een licentie kunt koppelen moet er een vrij zijn. Het aankopen van licenties gaat op de portal van office dus niet op azure. Het toewijzigen in stap 3 gaat in azure.

https://portal.office.com/AdminPortal/Home?ref=/catalog#/catalog

Links klik je op Uw producten->Power BI Pro -> Gebruikersrechten toevoegen/verwijderen. Je ziet nu hoeveel licenties je hebt, bijvoorbeeld 12. Als je er dan een bij wilt kopen vul je hier 13 in. Klik dan op wijziging verzenden.

De licentie zijn aangemaakt. Nu moeten ze worden toegewezen. Dit doe je in azure portal dus niet in office.

Stap 3: Geef de gebruiker een licentie
Nu is het van belang dat je het veld “usage location” invult in de azure directory, anders kan je geen licentie toewijzen. Ga naar https://portal.azure.com/#home en klik op “users”. Zoek nu de persoon op die je wilt toevoegen. Het is belangrijk dat je het rapport al gedeeld hebt anders kan je hem niet vinden. Klik dan op zijn naam en dan op edit. Vul het veld “usage location” in en klik op save.

Klik dan op home, licenses, powerbipro, Klik op Assign + bovenaan en klik dan op “Users None Selecter”. Copy/paste daarnaa aan de rechterkant de e-mailadressen die je wilt toewijzen.

https://portal.azure.com/#blade/Microsoft_AAD_IAM/ProductOverviewMenuBlade/Users/accountSkuId/Planbition%3APOWER_BI_PRO/skuId/f8a1db68-be16-40ed-86d5-cb42ce701560

Let op: als er geen licenties vrij zijn moet je die eerst aanmaken. Anders krijg je deze foutmelding: “License operation failed. There are not enough licenses available. Purchase more licenses or remove licenses from users and groups who do not need them.”

Check Also

Power BI Update September 2017

Power BI Update September 2017 The new Microsoft Power BI Desktop version has been released. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *