Ik liep van de week tegen een interessant stukje informatie aan omtrent een methodologie voor BI en Datawarehouse oplossingen. Zoals de meesten welbekend zijn de grootste theorieen binnen de BI markt die van Kimball en Inmon, met als kleine derde de Datavault van Dan Linstedt. De methodologie waar het hier over gaat echter is een stuk praktischer van aard. De naam van het beestje: “SQLBI Methodology”.
Wat is de SQL BI Methodology?
“The SQLBI Methodology defines architecture and implementation of advanced BI solutions using Microsoft SQL Server, SQL Server Analysis Services and – more generally – the Microsoft suite for Business Intelligence.”
De heren Alberto Ferrari en Marco Russo zijn verantwoordelijk voor het gedachtengoed en hebben in September 2008 een eerste Draft van hun white paper “Introduction to the SQLBI Methodology” uitgegeven. Dit paper gaat voornamelijk over hoe hun de wereld zien en wat de plaats van hun methodologie zou moeten zijn.
Een maand later is het ietwat praktische ingestoken paper genaamd “SQLBI Methodology At Work” uitgegeven welke dieper in gaat op hoe de methode dan precies in zijn werk moet gaan.
{module Easy Adsense Content}
De SQLBI Methodology gaat er vanuit dat de volledige ontsluiting van informatie naar de eindgebruikers gebeurt via OLAP-Kubussen. De informatie wordt vanuit de (verschillende) bronsystemen naar het datawarehouse gehaald waarna alles uitgesplitst wordt naar verschillende datamarts (per informatieproduct of bedrijfsonderdeel).
Deze datamarts dienen dan bron voor de SSAS-kubussen welke als eindpunt van de informatiestroom worden gezien. Via deze kubussen kan de infomatie dan worden aangeboden aan tools als Excel, Reporting Services, Performance Point of Proclarity. Tools waar de eindgebruiker mee overweg kan en waarmee hij zijn werk kan doen.
Tools en visies
Hoewel de methode initieel claimt erg afhankelijk lijkt te zijn van Microsoft technologie is zij echter wel zo ruim op papier gezet dat zij ook bruikbaar is met andere tooling. Mits de hoofdcomponenten voor datawarehouse zoals een database-omgeving, ETL-software, Cubes en eindgebruikers tools aanwezig zijn. In de praktijk is het dus heel goed mogelijk om deze methode toe te passen met bijvoorbeeld Oracle, SAS of IBM. Echter is het wel zo dat de methode geschreven is met de Microsoft BI-Suite als basis.
Dankzij deze technische insteek is het ook zo dat ze zich niet proberen te mengen in de bijna eeuwige discussie tussen Kimball en Inmon aanhangers. Bij SQLBI zijn ze er sterk van overtuigd zijn dat niet iedere klant hetzelfde is, en dus ook niet hetzelfde benadert moet worden. Bij de ene klant is een Kimball-achtige oplossing het beste, en bij de volgende klant is een robuust Inmon CIF benodigt, het hangt allemaal af van de situatie waar de klant zich in bevindt. De visies van Inmon en Kimball zijn voor hun slechts tools om tot een stabiel datawarehouse te komen. Een zeer goede insteek vind ik zelf.
{module Easy Adsense Content}
European PASS
De SQLBI Methodology zal dit jaar op de European PASS Conference officieel voor het eerst Live gepresenteerd gaan worden en hoewel ik er zelf niet naartoe ga zal ik zeker de informatie welke daar gegeven wordt proberen boven water te halen.
Hoewel deze methode een aantal zaken heeft waar ik ernstig mijn vraagtekens bij zet bevat het ook wel een aantal zaken welke mij aan het denken zetten over hoe ik mijn dagelijkse werk doe. In ieder geval zeker iets om in de toekomst in de gaten te houden lijkt mij.
Breng zelf ook eens een bezoekje aan hun homepage. Op de site kan je meer informatie vinden waaronder de hier eerder genoemde vrijgegeven papers.