Home / PowerPivot / PowerPivot Format Percentage

PowerPivot Format Percentage

In MS PowerPivot voor Excel kun je zelf calculaties toevoegen aan je draaitabel. Een handig truukje is om de gewenste formatting direct toe te voegen aan de formule. Als je gebruik maakt van een bepaalde deling om een percentage te berekenen is het voor de gebruiker/analist handig om het percentage op het scherm te zien in plaats van 0,046.

Met de DAX functie FORMAT() kun je direct formatting toepassen. Het nadeel van deze formule is dat de output in tekstformaat is waardoor er niet meer mee gerekend kan worden. Dit hoeft niet erg te zijn als het antwoord alleen gebruikt wordt voor analyses. Nog een groot nadeel is dat je geen conditional formatting meer kunt toepassen omdat het een tekst is geworden. Dit is mijn grootste bezwaar.

Voorbeeld deling, output = percentage %:

=FORMAT(IF(SUM(FactWerknemerKPI[UrenRooster])=0,0,   SUM(FactWerknemerKPI[AantalUrenGewerktProductief]) / SUM(FactWerknemerKPI[UrenRooster]) ),”Percent”)

Wat ik hier doe is de productiviteit berekenen. Ik check eerst of de noemer van de deling geen 0 is (NULL zit niet in de DB). Als dat wel het geval is dan is de uitkomst altijd 0. Anders doe ik het aantal uren gewerkt delen door het rooster. Tot slot FORMAT ik de uitkomst naar PERCENT.

2 comments

  1. Waarom gebruik je niet de formating tool (eigenschappen) in het groene datascherm van PowerPivot. Daar kun je aangeven of je een percentage wil hebben met 0, 1 of 2 decimalen.

  2. Ronald Kraijesteijn

    Omdat het een berekend veld is in de draaitabel. Dit berekende veld zit niet in het groene scherm 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *